NA FILOZOFICKEJ FAKULTE OTVORILI LABORATÓRIUM STAROSTLIVOSTI O SEBA, PRVÉ SVOJHO DRUHU V EURÓPE

23.06.2023 Prešov

Prešov, 23. 6. 2023 – Inštitút edukológie a sociálnej práce Filozofickej Fakulty (FF) Prešovskej univerzity (PU) v Prešove zorganizoval v spolupráci s viacerými partnermi medzinárodné vedecké sympózium s názvom Aktuálne výzvy pre sociálnu prácu. Jeho vyvrcholením bolo slávnostné otvorenie a spustenie prevádzky partnerského Laboratória starostlivosti o seba.

Podujatia, ktoré sa  konalo v spolupráci s Fakultou sociálnej práce Univerzity v Kentucky, Centrom pre edukáciu a výskum seniorov, Slovenskou sociologickou spoločnosťou a pod patronátom Európskej asociácie škôl sociálnej práce, sa zúčastnili odborníci nielen zo Slovenska, ale aj Rumunska, Cypru, USA či Bhutánu. Záštitu nad vedeckým sympóziom na pôde Filozofickej fakulty prevzala jej dekanka prof. Beáta Balogová, ktorá spolu s doc. Poklembovou už piaty rok spolupracuje s Univerzitou Kentucky a prof. Millerom, dekanom fakulty, na výskumnom riešení problematiky starostlivosti o seba (self care) s podporou kolegov z Poľska a Česka.

„Cieľom vedeckého sympózia, ktoré sa uskutočnilo s podporou vedecko-výskumných projektov, bolo reflektovať aktuálne výzvy sociálnej práce v národnom i medzinárodnom kontexte s dôrazom na oblasti starostlivosti o seba sociálnych pracovníkov a pracovníčok a ich klientov,“ uviedla docentka Poklembová z Inštitútu edukológie a sociálnej práce FF PU. Zámerom bolo taktiež poukázať na súčasné trendy v pregraduálnom a ďalšom vzdelávaní sociálnych pracovníkov v reakcii na meniace sa podmienky výkonu sociálnej práce.

Ako hlavný hosť podujatia vystúpil dekan Fakulty sociálnej práce Univerzity v Kentucky prof. J. Jay Miller, ktorého zásluhou vzniklo prvé Self-Care Lab pri Univerzite Kentucky na svete. „Ide o laboratórium zamerané na výskum a prax starostlivosti o seba pomáhajúcich profesionálov, ako aj vzdelávanie v oblasti starostlivosti o seba pre sociálnych pracovníkov, pedagógov, zdravotné sestry, orgány činné v trestnom konaní a študentov pomáhajúcich profesií,“ doplnila Poklembová.

Výstupom vedeckého sympózia bolo, okrem pokračujúceho výskumu v rámci iniciatívy Global self-care, aj slávnostné otvorenie a spustenie prevádzky partnerského Laboratória starostlivosti o seba na FF PU, ktoré je jediné v svojho druhu v Európskej únii. „Etablovaním tohto laboratória sa potvrdila päťročná aktívna a plodná spolupráca s Univerzitou Kentucky, a zároveň „Prešovské centrum“ zastrešuje aj stredoeurópsky priestor, už vytvorenej spolupráce v rámci problematiky starostlivosti o seba s univerzitou SGGW vo Varšave a s Ostravskou univerzitou. Spolupráca priniesla významné výsledky analýzy stavu starostlivosti o seba u sociálnych pracovníkov s komparačným rozmerom v menovaných krajinách. Zároveň bude slúžiť vyučujúcim z Inštitútu edukológie a sociálnej práce a Inštitútu psychológie na výučbu sociálno-psychologických výcvikov, terapií, individuálneho poradenstva či iných disciplín. Avšak laboratórium môžu využívať aj samotní vyučujúci na relax v pohodlnom a príjemnom prostredí, s podporou príjemnej hudby a so zaujímavou knihou v ruke“, zhodnotila prínos dekanka prof. Balogová.

Na vedeckom podujatí sa zúčastnili aj zástupcovia z Univerzity Bhutane, ktorí sú na Prešovskej univerzite v rámci programu ERASMUS+ KA107 – „Mobility mimo EÚ“.

***
Vedecké sympóziu Aktuálne výzvy pre sociálnu prácu sa uskutočnilo s podporou vedecko-výskumných projektov KEGA -  Transfer digitálnych technológií do inovácie metodiky odbornej praxe v pregraduálnej príprave študentov sociálnej práce a VEGA - Integrácia ukrajinských migrantov a posúdenie náročnej životnej situácie spojenej s krízou vyvolanou vojnovým konfliktom optikou sociálnej práce.


Anna Polačková
 

Vyberte región